Jadalna ciastolina z masła orzechowego

Robiłaś kiedyś jadalną ciastolinę? 

I nie mówię tu o podjadaniu świeżo wyrobionego ciasta tuż przed włożeniem go do piekarnika, ale o specjalnie przygotowanej ciastolinie, którą można śmiało podjadać w trakcie zabawy?

Dziś przerobiłyśmy całą serię mikstur (o nich w kolejnych postach), z których największą furorę u dziewczynek wywołała ta najprostsza – całkowicie jadalna (jakkolwiek niezbyt zdrowa z uwagi na ilość użytego cukru)  ciastolina z masła orzechowego i pianek :)

 

 

CZEGO POTRZEBA:

 

  • 3 łyżek masła orzechowego
  • 3 dużych pianek marshmallow
  • cukru pudru
  • miseczki
  • szpatułki/łyżki

 

Krok 1.

W misce umieść pianki wraz z trzema łyżkami masła orzechowego.

Ja akurat miałam tylko wersję crunchy, choć dla ciastoliny lepsze byłoby masło w pełni kremowe.

Krok 2.

Włóż miskę do mikrofali na 15 sekund.

Krok 3.

Pianki ulegną totalnemu rozpulchnieniu, więc następnie dokładnie wymieszaj je z masłem orzechowym.

Następnie ugnieć podsypując po trochu cukrem pudrem, aż do uzyskania pożądanej konsystencji.

W ten sposób jadalna ciastolina jest już gotowa do ugniatania i modelowania!

UWAGA! Zabawa odpowiednia dla dzieci, które nie są uczulone na orzeszki ziemne.



Przeczytaj poprzedni wpis:
BALONIKI SENSORYCZNE – na rozładowanie emocji

Uwielbiam te chwile, kiedy udaje mi się wnieść do życia dziewczynek symbole z mojego dzieciństwa. Rysowane kreskówki Disneya, piosenki Majki

Zamknij