SKACZĄCE JAJKO NA SUROWO BEZ SKORUPKI

 

Jak wyglądają u Ciebie przygotowania do świąt? Abstrahując od sprzątania, gotowania i robienia zakupów?

Przygotowujecie tradycyjne pisanki z wydmuszek, wianuszki na drzwi lub stół czy może fikuśne styropianowe pisanki decoupage? (>>>TUTAJ<<< instrukcja na najprostsze pisanki decoupage).

A co powiesz, żeby wpleść trochę nauki w wielkanocną tematykę? Dziecko będzie zachwycone, a Ty zadowolona, że przemyciłaś dziecku trochę chemicznej wiedzy :)

 

Czy wiesz co się stanie, gdy włożysz surowe jajko do szklanki z octem i pozostawisz na 24-godziny w lodówce?

Jego skorupa ulegnie totalnemu rozpuszczeniu i stanie się plastyczne niczym żelek Haribo :)

 

Jeśli nie umierasz pod wpływem woni octu, wołaj dziecko i zaczynajcie!

 

ŻEBY ROZPUŚCIĆ SKORUPKĘ JAJKA PRZYGOTUJ:

  • surowe jajko
  • słoik lub szklankę
  • ocet

Teraz wystarczy, że włożysz surowe jajko do słoika i zalejesz je całe octem.

Nie przejmuj się jeśli jajko wypływa ku górze – to normalna reakcja.

Teraz wstaw słoik do lodówki i pozostaw go tam, na co najmniej dobę. Jeśli chcesz zakryć słoik aby całej lodówki nie wypełnij zapach octu, to zrób to delikatnie, nie dokręcając do końca (w przeciwnym razie wytworzony gaz może rozsadzić pokrywkę i osiągniesz efekt co najmniej przeciwny do zamierzonego…).

Już po kilku godzinach będziesz mogła zaobserwować, że na skorupce jajka wytwarza się dwutlenek węgla w postaci małych bąbelków:

Po pełnych 24-godzinach ostrożnie wyjmij jajko łyżką z octu i delikatnie przepłucz je pod bieżącą wodą.

Tym sposobem już możesz doświadczyć wyniku eksperymentu – jajko jest miękkie, plastyczne i podatne na ugniatanie:

Dzieciaki są totalnie zszokowane gdy patrzą na jajko pod światło, gdyż wtedy najlepiej widać przelewające się w środku żółtko.

Otrzymaliśmy taki efekt, ponieważ skorupka jaja zbudowana jest głównie z rozpuszczalnego w kwasie octowym węglanu wapnia.

Na skutek połączenia tych dwóch składników, powstaje dwutlenek węgla, czyli reakcja chemiczna którą można zaobserwować w postaci pęcherzyków na powierzchni jajka.

Jednak co wiele dzieci dziwi – choć po rozpuszczeniu się wapiennej warstwy jajko jest bardzo plastyczne, skoczne i skore do ugniatania, to w środku pozostało surowe. Przezroczysta membrana, chroniąca żółtko i osłaniające je białko, pozostała nienaruszona i jeśli tylko ją przebijemy igłą czy widelcem pęknie i całość nam się rozpłynie w dłoni.



Przeczytaj poprzedni wpis:
WAGA DIY – NAUKA MATEMATYKI PRZY ZABAWIE W SKLEP

Wiosna już kwitnie w pączkach drzew, więc świat od razu jakby stał się sympatyczniejszy i bardziej kolorowy. Choć coraz więcej

Zamknij