SUSZONE JABŁKA Z CYNAMONEM

Masz czasem poczucie, że totalnie nie wiesz co zdrowego zrobić dziecku na podwieczorek? Albo co zapakować do samochodu w ramach przekąsek, żeby nie wpakowywać w dziecko tony cukru w batonikach, żelkach czy innych popularnych cudach?

Moje dziewczyny uwielbiają suszone jabłuszka i marchewki. Jedna paczka w supermarkecie kosztuje niby tylko 2,99 zł, ale zawartość to raptem 2 szt jabłek, czyli koszt 0,5 zł…..

Dziewczynki tak bardzo lubią te jabłuszka, że swojego czasu kupowałam ich całkiem sporo. I niby wiedziałam, że samej mogę je przygotować w domu, ale na myśl, że wymaga to 1,5 godzinnego suszenia w piekarniku jakoś mnie zniechęcała do wysiłku i oszczędności.

Ale się zawzięłam, i od jakiś dwóch miesięcy co kilka dni robię masową produkcję suszonych jabłuszek :) Oszczędność gwarantowana, plus dziewczyny mają radochę, że same sobie robią ulubioną przekąskę i co chwila podchodzą do piekarnika sprawdzając czy już się ususzyły :)

SKŁADNIKI

  • 3-4 większe jabłka
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1/2 szklanki wody
  • 2 łyżeczki cynamonu

Przepis pochodzi ze świetnej książki Julii Bator, Zamień chemię na jedzenie.

 

PRZYGOTOWANIE

  1. Jabłka pokrój na plasterki o grubości 4 mm.
  2. Zanurz je w misce z wodą i sokiem z cytryny
  3. Po wyjęciu osusz je ręcznikiem papierowym, połóż na metalowej kratce (tak, żeby nie zachodziły na siebie) i posyp z dwóch stron cynamonem.
  4. Upiecz w temperaturze 120°C z termoobiegiem przez 40 min z każdej strony.
  5. Po wyłączeniu piekarnika zostaw jabłka w gorącym piekarniku na co najmniej 50 minut.

SMACZNEGO!!! 

 

nienazwany-14

suszone jabłka

suszone jabłka

suszone jabłka

suszone jabłka


Jeśli spodobał Ci się ten pomysł, będzie mi niesamowicie miło jeśli:

udostępnisz go na FACEBOOKU

lub

zostawisz komentarz :)


 

Przeczytaj poprzedni wpis:
WAKACYJNA RAMKA DIY Z DARÓW NATURY

Lato trwa tak krótko, a dzieciństwo dwa razy się nie powtórzy. Dlatego zrobiłam sobie wzmocniony wakacyjny detoks i mocno wylogowałam

Zamknij