Codziennie powinno jeść się warzywa i owoce. Najlepiej, by dieta ta była zróżnicowana nie tylko na przestrzeni tygodnia, ale nawet ta codzienna. Porcja witamin potrzebna jest każdemu, niezależnie od wieku, ale jednak najważniejsze, by skłonić do jedzenia warzyw i owoców najmłodszych. Dziecko do prawidłowego rozwoju potrzebuje mikroelementów, witamin, błonnika, odpowiednich cukrów i wielu innych składników, których z powodzeniem dostarczą warzywa i owoce. Niestety, nie zawsze milusińscy dadzą się nakłonić do ich przełknięcia. Dla ich dobra, powinniśmy jednak uzbroić się w cierpliwość i arsenał pomysłów na to, jak sprawić, by chętnie sięgały po źródło witamin.
Z każdym owocem i z każdym warzywem można sobie poradzić. Dla przykładu, po jabłko najchętniej sięgamy, gdy jest pokrojone na ćwiartki, a ogryzek jest usunięty. Można także obrać je ze skórki. Marchewka zjadana jest najczęściej po pokrojeniu w słupki. To nie gwarantuje sukcesu, ale zwiększa szansę na to, ze dzieciaki sięgną po swoją codzienną porcję warzyw. Ale jest sposób uniwersalny dla wszystkich owoców i warzyw, który zwiększa szanse jeszcze bardziej.
Mowa tutaj o wyciskanych sokach. Nie tych kupnych, ale takich, robionych w domowej sokowirówce. To jednorazowy wydatek, który szybko się zwróci (wizyty u lekarza i leki są bardzo drogie, a jedzenie witamin skutecznie zmniejszy ich ilość). Nie na darmo mówi się, że jedno jabłko dziennie trzyma doktora z daleka. Wyciśnięcie soku owocowo warzywnego to zaledwie chwila, szczególnie jeśli przygotujemy się, uprzednio krojąc owoce i warzywa do pojemniczka, przechowywanego w lodówce. Kiedy przyjdzie ochota na sok, dzieci wrócą zziajane do domu, wystarczy z takich warzyw, trzymanych pod ręką, zrobić pyszny, pełen witamin napój, który stanie się dzienną porcją warzyw.
Dobra sokowirówka potrafi wycisnąć sok niemal z każdego warzywa, a domieszka warzyw w soku owocowym stanowi śmiały i smakowity dodatek. Na przykład niedoceniany burak, dodany do soku jabłkowego zmieni jego kolor i doda jabłku aromatu. A można używać dosłownie każdego warzywa – pietruszki, selera, dodatku ziół. Jeśli sok wyjdzie zbyt intensywny, wystarczy dodać wody mineralnej. Można także dodać do szklanki jogurtu naturalnego i wymieszać, tworząc coś na kształt bardzo naturalnego koktajlu. Możliwości są nieograniczone.
Jeśli zależy Ci na zdrowiu Twojego dziecka, zaopatrz się w sprzęt do wyciskania soków i przygotowuj je dla całej rodziny, przez okrągły rok. Szklanka soku trzyma z dala doktora nawet lepiej niż jabłko. Pamiętaj o tym!