Sklepowe półki uginają się od zdrowych i mniej zdrowych artykułów spożywczych. Dziś nie brakuje nam w sklepach wędlin, ryb, słodyczy, warzyw, owoców, czy nabiału. Z pośród przetworów mlecznych od lat wielkim powodzeniem cieszą się jogurty.
Rynek współczesny oferuje nam przeróżne jogurty, że aż czasem nie wiadomo, na który jogurt się zdecydować. Jogurty zróżnicowane są smakowo i oczywiście cenowo. Jogurty stanowią pożywną, odżywczą i uzupełniającą codzienną dietę. Są przekąską, po którą chętnie wszyscy sięgamy. Lecz jogurty, to nie tylko przekąski, bo mogą posłużyć również jako dodatek do dania głównego.
Czym jest jogurt?
Jest on produktem mlecznym o gęstej konsystencji, różnym smaku i kolorze. W fazie produkcji otrzymuje się go z mleka, które do siedmiu godzin przebywa w temperaturze do 45 stopni dzięki czemu rozwijają się specjalne bakterie. Gdyż jogurt aby był zdrowy musi posiadać żywe kultury bakterii jogurtowych w ilości co najmniej 10 milionów komórek na jeden milimetr.
Jak wytwarzany jest jogurt?
Do produkcji jogurtów używa się surowego mleka, mleka w proszku, mleka zagęszczonego, stabilizatorów to znaczy żelatyny lub żelu oraz zakwasu jogurtowego.
Wyprodukowanie jogurtu, to nieprosta sprawa, gdyż w tym celu trzeba wykonać wiele działań, jak podgrzewanie mleka, normalizacja tłuszczu, homogenizacja mleka, pasteryzacja, zaszczepianie mleka bakteriami, rozlewanie i inkubacja w wymaganej temperaturze, zakwaszanie kwasem, schłodzenie.
Wartości jogurtu
Jogurt wzmacnia układ odpornościowy, wspomaga trawienie, zapobiega zaparciom, chroni przed miażdżycą, zmniejsza poziom złego cholesterolu, chroni przed nowotworami. Działa osłonowo na układ pokarmowy podczas przyjmowania antybiotyków. Ponadto jest bogaty w wapń, witaminy i aminokwasy. Może go jeść każdy, gdyż jest dobrze przyswajalny przez osoby nie tolerujące laktozy. Zalecany jest również podczas kuracji odchudzającej, gdyż nie jest produktem wysokokalorycznym zwłaszcza ten naturalny. Bo w 100 gramach jogurtu naturalnego znajduje się tylko 60 kalorii. Bardziej kaloryczny jest jogurt owocowy, gdzie w 100 gramach posiada ponad drugie tyle kalorii. Jednak każdy jogurt dzięki temu, że posiada błonnik jest produktem odchudzającym, bo błonnik przyspiesza metabolizm, co sprzyja zrzucaniu masy ciała.
Poza tym jogurty posiadają wygodne opakowania i z powodzeniem można z nich korzystać w każdym miejscu. Sięgają więc po jogurt dzieci w szkole, osoby przebywające w szpitalach, ludzie będący w pracy, jak i najstarsze pokolenie, u którego jogurt reguluje wiele dolegliwości płynących z układu pokarmowego.
Najmłodsze pokolenie najchętniej wybiera jogurty owocowe. Natomiast młodzież i dorosłe pokolenie jogurty naturalne. Natomiast najstarsze pokolenie i ludzie chorzy wybierają jogurty posiadające specjalne właściwości wpływające pozytywnie na układ trawienny. A więc dodatkowo wzbogacane bakteriami probiotycznymi.